Når våknet du?

Da John f. Kennedy ble skutt i 1963 påvirket politikk mitt liv for første gang. Et av ukens TV-høydepunkter, Detektimen ble dermed avlyst. 9 år gammel betød fraværet av Perry Mason den kvelden mer. Noen år senere flagget de på halv stang på skolen når Robert Kennedy ble skutt. Da Sovjet invaderte Tsjekkoslovakia i 1968 så jeg mitt første demonstrasjonstog. Fraværet av 17.maitogenes muntre stemning signaliserte at noe var galt ute i verden. I min verden betød politikk lite og ingenting.

Oppdagelsen av at myndighetene ikke alltid er til å stole på kom senere. For de fleste er det et viktig vendepunkt. Mange oppdager dette kanskje aldri, mens andre kan spore dette tilbake til et bestemt tidspunkt da tilliten til den generelt aksepterte virkelighetsoppfatningen fikk sitt første skudd for baugen.

For mange av min generasjon var Vietnamkrigen et vendepunkt som introduserte en svært fremmed tanke, nemlig at USA kunne ta feil. For mange ble det et vendepunkt, mest fordi det introduserte muligheten av at det gikk an å ha et annet syn enn foreldrene, media og den generelle folkemeningen hvor USA etter krigen var det nærmeste man kunne komme himmelen. Min avskjed med politisk korrekthet kan jeg mest takke Jens Bjørneboe for. Særlig hans samfunnskritiske artikkelsamlinger som jeg og en venn leste og diskuterte flittig i det tenårene sang på siste verset.

Så fulgte radikaliseringen som skyllet inn over universiteter og høyskoler på 1970-tallet. Store deler av studentgenerasjonen ble hypnotisert inn i en massepsykose hvor grensene mellom en politisk og religiøs vekkelsesbevegelse fløt over i hverandre. Da den kommunistiske revolusjonen uteble fløt den store elven av glødende samfunnsengasjement gradvist ut i små sideelver i mange ulike retninger. Noen fant veien inn i miljøbevegelsen. Andre flyttet på landet og overtok nedlagte gårdsbruk. Ruskulturen og hippiebevegelsen blomstret og en mer avpolitisert og søtladet musikk som ABBA inntok musikkscenen. Finne-seg-selv-bølgen skjøt fart og sendte meg og andre inn i yoga, meditasjon, terapi, helsekost, naturmedisin, astrologi og østlig mystikk med liten interesse for samfunnsmessig engasjement.

11.september 2001 ble en stein i skoen som ikke ville gå vekk. Selv feide jeg den inn under teppet i flere år inntil en helsides kronikk i en av landets ledende aviser snek seg inn under radaren og presenterte alt som gikk galt den dagen. Den offisielle forklaringen ble revet ned og pulverisert like dramatisk som bygningene selv. Det ble ilddåpen inn i konspirasjonenes verden.

Etter det skulle en tro at etter det er det ingen vei tilbake. Men ettersom normalitetens uutholdelige letthet sniker seg tilbake kan selv de mest grensesprengende hendelser skyves stille i bakgrunnen i det livet går rolig videre.

Så kom oppdagelsen av at jorden er flat. En glimrende test på din personlige hjernevask. Tror du fortsatt at du bor på en spinnende kule, at vann ikke er vannrett og solen står stille og er 149 millioner km vekke, er det tid for en realitetssjekk. Men også dette kunne passere. Fordi livet går videre i og med at ingen faller utfor kanten siden det er en 30 m høy isvegg rundt Antarktis, og ingen blåser av kulen som spinner i 1500 km/t timen eller får vind i håret.

Inntil Corona kunne det mest av konspirasjoner settes på langtidsparkering fordi påvirkningene på mitt liv spilte ikke den helt store rollen fra eller til. Med Corona står vi overfor hva J. Edgar Hoover med rette kalte en konspirasjon så monster-aktig at individet er sterkt handikappet fordi det kan ikke tro det er sant. Der er de fleste når det kommer til Corona. En kan legge så mye fakta en vil på bordet og alt en vil få tilbake er hoderysting og noen som holder seg desperat for øyne og ører. Eller overgår selv strutsen i å stikke hodet i sandet.

For dem som enda ikke har våknet og er totalt fremmed for at myndighetene ikke alltid er til å stole på vil fortsette som før. For andre som har skjønt at det er noe alvorlig galt, er tiden inne for denne oppvåkningen mange har gjort for mange år siden. De har en bratt læringskurve foran seg, men de kan fortsatt våkne.

Så når våknet du eller sover du fortsatt?

Innlegg lånt fra Christian Paaske.


Takk for at du leste 🙂

Hvis du likte denne artikkelen, kunne du lagt igjen et bidrag som hjelper Liber Lysing med å utvikle seg?


Flere innlegg

Astrid Stuckelberger | Global Corruption | Planet Lockdown

Dette intervjuet med WHO-varsleren Astrid Stuckelberger gir innsikt i organisasjonens indre arbeid. Hun jobbet med de internasjonale helseforskriftene i flere land som inngår i lovgivningen om hvordan pandemien ble erklært over hele verden. Lytt til hennes perspektiv på hvordan handlingene til WHO bryter med deres egne regler.…

World wide freedom rally Oslo 15 Mai 2021

Bli med på Taler, sang, intervjuv og stemningsglimt fra freedom rally i Oslo 15 Mai 2021. Fra Stortinget, Grunerløkka og Grønland i Oslo. Denne ettermiddagen og kvelden ble en festreise gjennom Oslo. Bortsett fra to episoder der enkelt personer ropte hatefult og kasta ting ut av vinduet i leiligheten sin så var det først og…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s