En modig mann

Det er ikke ytringsfrihet når konsekvensene av å si sin mening er at venner tar offentlig avstand fra deg. Videre økonomisk boikott, yrkesforbud og andre straffetiltak som nå kan ramme Svein Østvik, også kjent som Charter-Svein. Han er et kjent medie-ansikt som nå setter sin karriere på spill fordi han synes corona-tiltakene er for strenge, inklusivt overdreven bruk av munnbind. En kritikk han er langt fra alene om og støttes av et bredt spekter av fagfolk.

Det er ikke ytringsfrihet når det å ha en annen oppfatning enn myndighetene oppfattes som forræderi. Ytringsfrihet er å tillate en åpen debatt og ikke bringe kritiske røster til taushet fordi de går på tvers av flertallet. Det er hele poenget med ytringsfrihet og et fritt samfunn. Kritikk av makten er det eneste som sikrer at den ikke blir misbrukt.

Til nå har så godt som ingen kjente personer, intellektuelle og forfattere som eller pleier å mene noe om det meste, sagt så mye som et pip om den største krisen landet har opplevd siden 2. verdenskrig. Tausheten er rystende. Og enda mer rystende at ingen kjendiser i solidaritet våger å slå ring om en kollega som bruker sin demokratiske rett til å ha en mening. Så feige er kjendiser flest at de våger ikke å slå hånden av dem som gir dem mat. Derfor er de tause om at Svein Østvik nå fryses ut, stigmatiseres og kanskje er utestengt for framtidige oppdrag som er hans levevei.

All respekt og ære til Svein Østvik som har betalt en pris for å protestere langt høyere enn de fleste. Nå er tiden for flere til å komme fram og gi ham støtte. Ytringsfrihet er å snakke makten midt i mot uten å risikere å bli satt i gapestokk eller korsfestet, – alt annet er diktatur.

Lånt fra Christian Paaske


Takk for at du leste 🙂

Hvis du likte denne artikkelen, kunne du lagt igjen et bidrag som hjelper Liber Lysing med å utvikle seg?


Flere innlegg

Astrid Stuckelberger | Global Corruption | Planet Lockdown

Dette intervjuet med WHO-varsleren Astrid Stuckelberger gir innsikt i organisasjonens indre arbeid. Hun jobbet med de internasjonale helseforskriftene i flere land som inngår i lovgivningen om hvordan pandemien ble erklært over hele verden. Lytt til hennes perspektiv på hvordan handlingene til WHO bryter med deres egne regler.…

World wide freedom rally Oslo 15 Mai 2021

Bli med på Taler, sang, intervjuv og stemningsglimt fra freedom rally i Oslo 15 Mai 2021. Fra Stortinget, Grunerløkka og Grønland i Oslo. Denne ettermiddagen og kvelden ble en festreise gjennom Oslo. Bortsett fra to episoder der enkelt personer ropte hatefult og kasta ting ut av vinduet i leiligheten sin så var det først og…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s