‘Det vi puster gjennom munnen og nesen, er faktisk farlig avfall’: Forskere finner bevis på giftige kjemikalier i noen ansiktsmasker

  • EKSKLUSIV: Foreløpig analyse fant giftige kjemikalier i noen masker
  • Disse inkluderer kjente allergener og kreftfremkallende stoffer samt kontrollerte stoffer
  • Masker beregnet på bruk av allmennheten anses ikke å være personlig verneutstyr
  • Derfor trenger de ikke å oppfylle standardene for masker som legene bruker
  • 85% av alle masker laget over hele verden kommer fra Kina, og bekymringene har blitt reist over substandard produksjon og ugjennomsiktige forsyningskjeder

Forskere har funnet bevis på at noen ansiktsmasker som er på salg og blir brukt av medlemmer av allmennheten, er fylt med giftige kjemikalier.

Foreløpige tester har avdekket spor av en rekke forbindelser som er sterkt begrenset av både helse- og miljømessige årsaker.

Dette inkluderer formaldehyd, et kjemikalie som er kjent for å forårsake rennende øyne; en brennende følelse i øynene, nesen og halsen; hoste; tungpustethet og kvalme.

Eksperter er bekymret for at tilstedeværelsen av disse kjemikaliene i masker som brukes over lengre tid, kan forårsake utilsiktede helseproblemer.

Bevis innhentet av Ecotextile News og delt med MailOnline avslører at selv om ansiktsmasker skal oppfylle spesifikke standarder, gjør ikke alle det.

Masker har blitt pålagt i store deler av verden, ettersom de er en svært effektiv måte å forhindre overføring av koronaviruspartikler på.

Men ansiktsbelegg designet for bruk av allmennheten er ikke regulert og oppfyller ikke de samme standardene som personlig verneutstyr.

Eksperter er bekymret for at tilstedeværelsen av disse kjemikaliene i masker som brukes over lengre tid, kan forårsake utilsiktede helseproblemer. I mars ga den britiske regjeringen råd om at både barn og lærere burde bruke masker på skolen

Avbildet et GCMS-kromatogram av kjemikaliene og forbindelsene som finnes på en ansiktsmaske. Dataene kommer fra den unike analytiske teknikken utviklet av Dr Dieter Sedlak

Professor Michael Braungart, direktør ved Hamburg Environmental Institute, gjennomførte tester på masker som hadde fått folk til å bryte ut i utslett.

‘Det vi puster gjennom munnen og nesen, er faktisk farlig avfall,’ sa professor Braungart.

Disse brukte maskene ble funnet å inneholde formaldehyd og andre kjemikalier.

Formaldehyd er kjemikaliet som gir den ‘rene’ lukten når en ny pakke med masker åpnes. Han fant også anilin, et kjent kreftfremkallende middel.

‘Vi fant formaldehyd og til og med anilin og la merke til at ukjente kunstige dufter ble påført for å dekke ubehagelig kjemisk lukt fra masken, sa han.

‘Når det gjelder blåfargede kirurgiske masker, fant vi kobolt – som kan brukes som et blått fargestoff.

‘Alt i alt har vi en kjemisk cocktail foran nesen og munnen som aldri har blitt testet for toksisitet eller noen langsiktige helseeffekter,’ sa han.

Professor Michael Braungart, direktør ved Hamburg Environmental Institute, gjennomførte tester på masker som hadde fått folk til å bryte ut i utslett. ‘Det vi puster gjennom munnen og nesen, er faktisk farlig avfall,’ sa han.

Dr Dieter Sedlak, administrerende direktør og medstifter av Modern Testing Services i Augsburg, fant andre kjemikalier med sin egen unike testmetode.

I tillegg til å oppdage formaldehyd, oppdaget han klare bevis på farlige fluorkarboner, som er sterkt begrenset.

Fluorkarboner er giftige for menneskers helse, og forskere har nylig bedt om å bli utestengt for ikke-essensiell bruk.

Denne gruppen av kjemikalier ble omtalt i den nylige Mark Ruffalo-hitfilmen ‘Dark Waters’ der en vannforsyning i en hel by ble forurenset av kjemikjempen DuPont.

Ærlig talt hadde jeg ikke forventet at PFC-er ville bli funnet i en kirurgisk maske, men vi har spesielle rutinemetoder i laboratoriene våre for å oppdage disse kjemikaliene enkelt og kan umiddelbart identifisere dem. Dette er et stort problem, sier Dr Sedlak.

‘Det ser ut til at dette bevisst hadde blitt brukt som et væskeavstøtende middel – det ville fungere for å avvise viruset i et aerosoldråpeformat – men PFC i ansiktet, på nesen, på slimhinnene eller på øynene er ikke bra.’

Formaldehyd i ansiktsmasker forårsaker dermatitt

En 2020-studie av en 38 år gammel laboratorietekniker.

Som en del av jobben jobbet hun med forskjellige kjemikalier, inkludert formaldehyd.

Hun hadde ikke maske på jobben, men brukte hansker. Hun begynte å få utslett som var kløende og svie.

Legene bestemte at hun var allergisk mot noen av kjemikaliene.

Deretter byttet hun jobb og ble sykepleier.

Hennes utslett forsvant raskt, men da hun jobbet på en Covid-19-avdeling i april 2020, kom dermatitt tilbake.

Symptomene blusset opp noen timer etter langvarig bruk av en bestemt kirurgisk maske av polypropylen («plast»).

Forskerne og maskeprodusentene mener at ‘spor av urenheter av formaldehyd’ i maskene forårsaket tilbakefall.

Legene skrev i sin casestudie: ‘Fordi formaldehyd er en hyppig kontaktsensibilisator, og gitt at helsearbeidere, pasienter og forbrukere nå ofte må ha (polypropylen) kirurgiske masker på jobben og i det offentlige miljøet, kan lignende tilfeller være forventet i fremtiden.

‘For å foreslå tryggere alternativer, bør kontaktsensibiliserende stoffer som er tilstede i ansiktsmasker og relatert medisinsk utstyr, være merket eller i det minste være lett å hente frem som i det aktuelle tilfellet.’

Avbildet (A) en sykepleier med en kirurgisk maske av polypropylen, (B) som utviklet rosacea-lignende allergisk kontaktdermatitt fra formaldehyd i masken; (C) den positive plasterprøven mot formaldehyd som avslører hennes allergi mot kjemikaliet

PFC-er brukes ofte i tekstiler for å legge til et beskyttende belegg på gjenstander som ryggsekker og jakker, men er ikke ment å inhaleres.

Konsentrasjonen av PFC-er funnet på masker ligger innenfor sikkerhetsgrensen på 16 mg / kg, fant Dr Sedlak, men når den plasseres på en maske, bare millimeter fra en persons munn, øker eksponeringsnivået over den sikre grensen over tid.

Begge akademikerne sier at deres arbeid ikke er nok til å konkludere med at alle kirurgiske ansiktsmasker er farlige eller sammenlignbare, men mener at noen masker i omløp er bekymringsfulle.

«Basert på min praktiske erfaring er det absolutt en forhøyet urimelig risiko,» sier Dr Sedlak.

Ansiktsbelegg designet for å bli brukt av publikum er ikke klassifisert som personlig verneutstyr og utsettes derfor ikke for samme grad av gransking som de som er ment for bruk av medisinsk fagpersonell.

Retningslinjer for deres bruk og kvalitet bestemmes av Department for Business, Energy & Industrial Strategy.

MailOnline har henvendt seg til BEIS for kommentar.

Ansiktsbelegg designet for å brukes av publikum er ikke klassifisert som personlig verneutstyr og utsettes derfor ikke for samme grad av gransking som de som er ment for bruk av medisinsk fagpersonell.

Ansvaret for at masker oppfyller de fastsatte kriteriene ligger imidlertid hos maskeprodusenten og deres lokale myndigheter.

Men i stedet for å måtte oppnå standarder for medisinsk kvalitet og gjennomgå regelmessige kvalitetskontroller, må disse dekkene bare oppfylle generelle sikkerhetslover.

‘The General Product Safety Regulations 2005 (GPSR) angir ansvaret til produsentene og distributørene av disse produktene’, heter det på det britiske regjeringsnettstedet.

‘Ettersom ansiktsbelegg ikke er medisinsk utstyr, regulerer vi ikke disse produktene.’

Kina var verdens ledende maskeprodusent før pandemien, og har styrket denne posisjonen midt i Covid-19-utbruddet, og utgjør 85 prosent av alle masker.

I løpet av de første fem månedene av 2020 registrerte for eksempel over 70.000 nye selskaper for å lage eller selge ansiktsmasker i Kina, ettersom selskaper søker å tjene penger på viruset.

Den store etterspørselen etter slike produkter har ført til bekymring for at masker blir gjort hensynsløst, og ugjennomsiktige forsyningskjeder i Kina gir ytterligere bekymring.

Potensielt giftige masker delte ut på kanadiske skoler

Canada tilbakekalte forrige uke millioner av masker som ble distribuert til skoler, transportarbeidere og barnehager av regjeringen.

Health Canada har advart om at de kan være giftige for lungene etter å ha blitt oppfordret til å inspisere sikkerheten til beleggene.

De grå og blå maskene er identifisert med koden SNN200642 og er fra leverandøren Metallifer.

Analyse fant bevis på grafenanopartikler som ble utgitt av maskene.

Hvis grafen kommer inn i lungene, kan det være farlig, da det er veldig slitende og slitesterkt, noe som fører til at noen sier at de følte at de pustet inn kattehår.

En annen maske laget av et annet selskap er også under etterforskning.

‘Health Canada vurderer for øyeblikket data fra to produsenter av grafenbelagte ansiktsmasker for å bestemme sikkerheten og effektiviteten til enhetene sine, og vil ta nødvendige tiltak etter behov,’ sa talsmann for helse Canada, André Gagnon.

Millioner av masker ble distribuert i Quebec, men folk har nå fått beskjed om å ‘umiddelbart oppbevare maskeboksene på et sikkert og isolert sted’.

Belgia ga farmasøyter 15 millioner TOXIC Covid ansiktsmasker

Helsesjefene i Belgia er bekymret for at 15 millioner stoffmasker gitt til farmasøyter kan være giftige og forårsake lungebetennelse.

I følge en foreløpig rapport utført av Sciensano, det belgiske instituttet for folkehelse, inneholder maskene nanopartikler av sølv og titandioksid som ved innånding kan skade luftveiene.

Ansiktsmasker ble laget i Asia av det Luxembourg-baserte selskapet Avrox.

To toksikologer advarte om at de som bruker masker kan utvikle lungebetennelse, ifølge en rapport i den nederlandskspråklige avisen HLN.

Nanopartiklene av sølv og titandioksid brukes til å bleke stoffet i ansiktsmasker.

Dr. Julian Tang sa til MailOnline: ‘Bruk av metallioner kan bidra til å inaktivere viruset, og slike ioner kan være trygt og sikkert innebygd i maskematerialet slik at de ikke utgjør en inhalasjonsrisiko – og denne funksjonen / designet kan være spesifikt for bare disse belgiske maskene. ‘

Men han sier at det er behov for mer forskning hvis det er gyldige bekymringer over spesifikke masker.

Funnene i disse tidlige studiene kommer da kvaliteten på masker som brukes i Belgia og Canada har blitt stilt spørsmålstegn med grafen og metallionforurensning.

Dr Julian Tang, en klinisk virolog og æresdoktor i luftveisavdelingen ved University of Leicester, ekko følelsen til Dr Sedlak og professor Braungart om at det er behov for mer kraftig forskning.

« Ytterligere studier av spesifikke maskeutforminger må utføres hvis det er en mulig risiko for en bestemt maske – og masker laget av forskjellige produsenter kan ikke utgjøre den samme risikoen – hvis noen eksisterer, » sa han.

Han sier at hvis folk er bekymret for masken, er et alternativ å bruke profesjonelle kirurgiske masker som må oppfylle strengere standarder.

‘Sørøst-asiatiske land har brukt millioner av kirurgiske masker siden de første SARS-COV-1-utbruddene i 2003 – uten rapporterte skadevirkninger,’ legger han til.

‘Men allerede før dette har kirurgiske masker blitt brukt i kirurgi av team over hele verden – i flere tiår – uten rapporterte skadevirkninger.’

Liz Cole, medstifter av Us For Them-organisasjonen som tar til orde for barns rettigheter, sier funnene er spesielt bekymrende for ungdommer.

Den nylige gjenåpningen av skoler i Storbritannia var avhengig av at barn hadde ansiktsdekning i lange perioder, inkludert når de gikk rundt i lokalene og i fellesområder.

‘UsforThem er bekymret for at anbefalingene til barn om å bruke ansiktsbelegg i klasserom ser ut til å være informert av ingen nye vitenskapelige bevis, og det ser heller ikke ut til å være foretatt noen skadevurdering,’ sa hun.

«Gitt de potensielle problemene med barnehelse og velferd som står på spill, er det viktig at potensielle skader på ansiktsdekk i klasserom vurderes og veies opp mot fordeler.»

Ansiktsmasker er en «tikkende plastbombe»: Tre MILLIONER belegg kastes ut hvert minutt og fungerer som bærere for andre giftstoffer i miljøet, advarer eksperter

Tre millioner ansiktsmasker kastes hvert minutt som et resultat av masseadopsjon under koronaviruspandemien, og eksperter advarer om at det snart kan føre til miljøkatastrofe.

Ansiktsbelegg blir brukt av flertallet av individer over hele verden for å dempe spredningen av SARS-CoV-2, coronavirus som forårsaker Covid-19.

Imidlertid utgjør de en større risiko for miljøet enn bæreposer på grunn av deres allestedsnærværende og det faktum at det ikke er noen måte å trygt dekontaminere og resirkulere dem.

I en artikkel publisert av Universitetet i Sør-Danmark kaller eksperter den enorme mengden ansiktsmasker som bæres og kastes for en ‘tikkende tidsbombe’.

De legger til at forsøpling fører til at masker brytes ned til farlige mikrofibre, og at de også kan føre skadelige kjemikalier i miljøet.

Miljøtoksikolog Elvis Genbo Xu fra University of Southern Denmark og professor i sivil og miljøteknikk Zhiyong Jason Ren fra Princeton University skrev en artikkel om emnet i tidsskriftet Frontiers of Environmental Science & Engineering.

Og sammenfallet med hva som skal gjøres med den nylige flommen av masker, er virkelig en ny grense for forskere, som aldri før har stått overfor en så rask eksplosjon av et produkt som det ikke er noen etablert ansvarlig avhendingsmetode for.

‘Med økende rapporter om upassende avhending av masker, er det presserende å erkjenne denne potensielle miljøtrusselen og forhindre at den blir neste plastproblem,’ advarer forskerne.

Engangs ansiktsmasker, selv om de er gode til å redusere viral overføring, er vanskelige når det gjelder resirkulering, ettersom de er laget av mange forskjellige materialer.

‘De vanlige engangsoperasjonsmaskene er laget av tre lag,’ forklarer forskerne.

« Det ytre laget består av ikke-absorberende materiale (f.eks. Polyester) som beskytter mot væskesprut.

‘Mellomlaget er ikke-vevde stoffer (f.eks. Polypropylen og polystyren) laget ved hjelp av en smelteblåseprosess, som forhindrer dråper og aerosoler via en elektrostatisk effekt.

‘Det indre laget er laget av absorberende materiale som bomull for å absorbere damp.’

Innlegg skrevet av Joe Pinkstone for Dailymail.com.

Oversatt av Albert Fladby


Takk for at du leste 🙂

Hvis du likte denne artikkelen, kunne du lagt igjen et bidrag som hjelper Liber Lysing med å utvikle seg?


Flere innlegg

Astrid Stuckelberger | Global Corruption | Planet Lockdown

Dette intervjuet med WHO-varsleren Astrid Stuckelberger gir innsikt i organisasjonens indre arbeid. Hun jobbet med de internasjonale helseforskriftene i flere land som inngår i lovgivningen om hvordan pandemien ble erklært over hele verden. Lytt til hennes perspektiv på hvordan handlingene til WHO bryter med deres egne regler.…

World wide freedom rally Oslo 15 Mai 2021

Bli med på Taler, sang, intervjuv og stemningsglimt fra freedom rally i Oslo 15 Mai 2021. Fra Stortinget, Grunerløkka og Grønland i Oslo. Denne ettermiddagen og kvelden ble en festreise gjennom Oslo. Bortsett fra to episoder der enkelt personer ropte hatefult og kasta ting ut av vinduet i leiligheten sin så var det først og…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s