La oss umiddelbart få alle tilbake på skolen, kutt ut smittesporing og karantene – og la oss reise så mye vi vil

KUTT UT: Så hvorfor fortsetter nedstengning og smittesporing? Styres Norge av gamle politikere med underliggende sykdommer? Tiltakene er høyst sannsynlig et brudd på Norges grunnlov, mener Jan Håkon Håkonsen. Foto: NTB/ Privat

Pengene er borte, vi har reddet de eldste – så la oss få livene våre tilbake. Nå!

Nå er det ganske nøyaktig ett år siden covid-19 ble tatt på alvor og Norge stengte ned, med et føre-var prinsipp lagt til grunn. Det står seg som en god beslutning.

En snau måned senere ble det publisert en studie i e24 som viste at en «slå-ned strategi» til en beregnet kostnad på 186 milliarder kroner ville spare snaue 85.000 leveår, sammenlignet med en «brems strategi» hvor vi var forsiktige uten å kreve nedstengning. Det verdsatte dermed hvert sparte leveår til 2,2 millioner kroner.

At myndighetene likevel valgte «slå-ned» strategien, vel vitende om de finansielle kostnadene, overrasket og irriterte meg. Det er våre penger. Hvis hvert leveår virkelig var verdt 2,2 millioner kroner, ville mitt gjennomsnittlige liv være verdsatt til rundt 175 millioner kroner.

Samfunnskostnader

Jeg hadde ingen anelse om at jeg var verdt så mye. I Norge er jo alle like mye verdt så med forbehold om regnefeil er vi sammen verdt rundt 1.000.000 milliarder? Det er 100 oljefond! Det er hinsides verdifastsettelse og burde være en skandale.

Studien ble omtalt den 7. april 2020. Den nevnte ikke i detalj om samfunnskostnadene som var inkludert, men jeg er usikker på om de fikk med seg alle.

Hva er for eksempel kostnaden av at min 22 år gamle sønn som studerer i Oslo, og som ikke bare er nedfor og lei seg for at livet er kjipt, men fordi han trolig må ta året om igjen?

Det store praktiske innslaget av studiet er kraftig redusert som resultat av det nedstengte Oslo, og med marginal tilgang til praktisk hjelp når han trenger det. Hans sosiale liv er langt på vei lagt på is, for ikke å snakke om studentmiljøet som er ikkeeksisterende.

Eller hva er kostnaden for et bekjent par som begge jobbet i SAS og som i løpet av høsten 2020 har måttet selge innbo og hytte for å få penger til det mest nødvendige? De har fortsatt ikke fått seg nye jobber.

Livskvalitet ignoreres

FHI og Helsedirektoratet er fullt opp av leger, andre helsearbeidere og ellers folk som er spesielt opptatt av å holde folk i live. Det er et godt mål å ha. Det ligger også dypt i legeutdannelsen og legekulturen, for å etablere det som «en ryggmargsrefleks» å redde liv, koste hva det koste vil.

Det er derfor andre som bør vurdere ressursbruken i offentlig helsesektor, og det gjøres jevnlig av våre politikere. I sykehussystemet er det heldigvis lettere, for de trenger ikke å hensyn til «skadevirkningene» og tap for øvrige borgere og samfunn i sine regnestykker, for de er normalt svært begrenset.

Jeg er bekymret for at de har gjort den forenklingen også ved vurderingen av Covid-19, hvor dårligere livskvalitet i livene til alle oss som ikke dør av det, ignoreres med godt snakk.

Lave tall

La oss se litt på tallene rundt Covid-19. 85 prosent av oss merker ikke at vi er smittet eller får et mildt sykdomsforløp. Rundt 10 prosent går ned for telling og må holde sengen og 5 prosent blir skikkelig syke. De finner du i hovedsak blant de som er 80 år eller eldre med underliggende sykdommer, samt innvandrere som er langt fra sine breddegrader og derfor har svekket immunsystem som resultat av blant annet manglende sol.

Når smittebølge 2 var på topp i desember lå det opp mot 150 på sykehus. Jeg har latt meg fortelle at under den kraftige influensasesongen 2016 var det over 3000 syke på norske sykehus.

Dødsregnskapet i Norge viser at de under 50 år har en risiko for å dø med Covid-19 på om lag 0,001 prosent. Er du allerede i 50-årene er risikoen øket til rundt 0,2 prosent. Det er forsvinnende lave tall uansett hvordan man ser på det.

Først etter at du er godt opp i 60-årene utgjør dette en nevneverdig risiko. Argumentet som ble brukt ved første nedstengning og begynnelsen på «sirkus Covid-19» var for å redde de aller eldste av oss, og det viser statistikken tydelig. Nå som de aller eldste er vaksinerte er det derfor ikke lenger noe argument for å fortsette.

Så, hvorfor fortsetter det?

Styres Norge av gamle politikere med underliggende sykdommer? Tiltakene er høyst sannsynlig et brudd på Norges grunnlov. Mutanter er en vanlig utvikling av virus, og typisk mindre farlig og mer smittsomme enn originalviruset. De fleste som har fått det aner jo ikke engang at de har hatt det.

Vi vil ikke få sikre svar på flere år, naturlig nok, men med historien i hånd er det liten grunn til bekymring.

La oss derfor umiddelbart få alle tilbake på skolen på full tid, kutt ut all smittesporing og karantene med øyeblikkelig virkning og la oss reise så mye vi vil. Pengene er borte, vi har reddet de eldste så la oss få livene våre tilbake. Nå!

Innlegg lånt fra Nettavisen.no


Takk for at du leste 🙂

Hvis du likte denne artikkelen, kunne du lagt igjen et bidrag som hjelper Liber Lysing med å utvikle seg?


Flere innlegg

Astrid Stuckelberger | Global Corruption | Planet Lockdown

Dette intervjuet med WHO-varsleren Astrid Stuckelberger gir innsikt i organisasjonens indre arbeid. Hun jobbet med de internasjonale helseforskriftene i flere land som inngår i lovgivningen om hvordan pandemien ble erklært over hele verden. Lytt til hennes perspektiv på hvordan handlingene til WHO bryter med deres egne regler.…

World wide freedom rally Oslo 15 Mai 2021

Bli med på Taler, sang, intervjuv og stemningsglimt fra freedom rally i Oslo 15 Mai 2021. Fra Stortinget, Grunerløkka og Grønland i Oslo. Denne ettermiddagen og kvelden ble en festreise gjennom Oslo. Bortsett fra to episoder der enkelt personer ropte hatefult og kasta ting ut av vinduet i leiligheten sin så var det først og…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s