Hva hvis ALT du tror er feil?

Å være psykotisk er i grunnen helt normalt. Alle er psykotiske i større eller mindre grad. Alle er innelåst i sin egen tankeverden av hvordan de tror verden virker. Når denne psykotiske tilstanden deles med flere gir det en falsk normalitetsfølelse. Det er bare dem som er psykotiske på egenhånd som får problemer. Da er det en diagnose og sinnslidelse hvor psykiatrien bruker sitt maktspråk til å definere hvem som er normale og hvem som ikke er.

Hva slags psykose har du?
Deler mange nok samme psykose eller fantasiverden kalles det religion. Denne form for felles trosforestillinger tar mange former og ingen går fri fra sin psykotiske tilstand. De finner bare andre fellesskap for å opprettholde normalitetsfølelsen, for ingenting er verre enn ikke å bli akseptert av andre. For tiden er vitenskapens virkelighetsoppfatning den mest populære og den de fleste deler.

Religion er mindre alvorlig fordi religiøse vet tross alt at de tror. De vitenskapstroende er mye hardere angrepet og vanskeligere å helbrede fordi de fornekter at de tror, men insisterer på at de bare forholder seg til virkeligheten. Typisk psykotisk.

Det er mulig å se virkeligheten som den er, men denne form for oppvåkning og frigjøring er vanskelig, mest på grunn av sin enkelhet. Problemet er at tankene står i veien. Alt vi opplever og erfarer sendes gjennom et filter av våre egne forestillinger av hvem vi tror vi er og hvordan vi tolker og gir mening til våre omgivelser og livet. Når alle disse forestillingene stort sett er feil oppstår psykosen. Noen er hardere rammet enn andre. Alle skaper sin egen mentale fengselscelle av sine egne forestillinger. Det er bare størrelsen på cellen, møblene og utsikten gjennom gitteret som varierer. Også felleskapet i luftegården med andre fanger varierer i antall, intelligensnivå og interesser alt avhengig av den enkeltes type psykose.

Ikke snakk meg til fornuft
Å være psykotisk er ikke noe å skamme seg over. De fleste trives med det og rent faktisk finner det ekstremt ubehagelig hvis noen å prøver å snakke dem til fornuft. Den psykotiske tilstanden i form av ens virkelighetsoppfatning utgjør selve grunnmuren i tilværelsen. Trues den med å bryte sammen, bryter hele livet sammen i det totale kaos fordi ingen kan leve uten en følelse av mening i det som skjer. De fleste har derfor et avhengighetsforhold til sin virkelighetsoppfatning og holder fast i den, beskytter den og forvarer den med nebb og klør. Det kan utløse serke følelser å få den truet. Det begynner gjerne med latter som går over i irritasjon, intenst raseri og til slutt vold. For fjernes livsløgnene fra gjennomsnittsmennesket, som Ibsen skrev, fjernes lykken med det samme.

De fleste er innesperret på lukket avdeling hvor de livet igjennom beveger seg i sine faste mønstre og sirkler av andres forventninger, personlige vaner og sitter og dunker hodet i veggen i repeterende bevegelser, dag ut og dag inn, – det kalles å gå på arbeid, spise, se på TV og sove.

Veier til frihet
De færreste våkner opp, men det skjer for enkelte som oppdager begrensningene, begynner å stille spørsmål og leter etter veier til å slippe ut av tredemøllen og psykosen. Herfra er veien kort til å bryte ut av felleskapet og finne nye felleskap. Da nedgraderes psykosen ofte til lavere alvorlighetsgrad med en betraktelig kvalitetssøkning og utvidelse av fengselscellen og langt flere interessante og spennende medfanger i luftegården.

Her deles spennende historier om alt det rare det går an å tro på. Mange slike historier som har versert som fakta undersøkes grundig, plukkes fra hverandre i en stadig større realitetsorientering av å skille fakta fra løgner. Her om dagen oppdaget noen at dinosaurer er bare tull. Når museene gikk dårlig på midten av 1800-tallet i England diktet de like godt opp disse forhistoriske skapningene. De fant et stort ukjent bein og konstruere fantastiske skjeletter til utstilling for måpende museumsgjengere som stimlet til i strie strømmer. Det er aldri funnet et helt dinosaurus-skjellet, men når det gjelder penger helliger som oftest målet middelet.

Universelt bedrag
Dette havner i kategorien harmløse løgner. Men bedragene stikker dypere. Hva hvis hele historien er forfalsket? En rekke historiske byggverk vil selv med dagens teknologi være umulige å bygge, pyramidene for eksempel. Tenk hvis jorden er flat likevel, og kulejordteorien er bare bløff. Hva hvis de aldri har vært på månen og romfart og verdensrommet ikke finnes på andre steder enn på TV, film og i science-fiction? Bedragene står i kø. De er som maskinsøm, rakner en maske, rakner alt. Spørsmålet gjenstår, – hvis vi kan narres med alt dette, hva annet er det vi blir lurt med?

Den største bløffen av dem alle er at verden er materiell og virkelig. For eksempel at fast fysisk stoff er livets opprinnelse og når en stein bare får lang nok tid på seg begynner den til slutt å tenke og bli bevisst, slik noen tror det det skjedde med oss gjennom en lang evolusjon fra atomer, molekyler, celler, plankton, amøber, fisk, insekter, dyr og til menneske.

Våkn opp og bli fri
Dessverre ses det her gjennom kikkerten feil vei. Verden er ikke et materielt fenomen, men en effekt av bevissthet. Verden er bevissthet i fysisk form. Verden er ikke virkelig i betydningen av noe som er fast, varig og som aldri forandrer seg. Verden er en konstant strøm av bevegelse. Det er som et musikkstykke og kan kun oppleves så lenge musikken spiller. Derfor er dagen i går borte eller livet fram til nå vekke. Det finnes kun her og nå. Øyeblikket og evigheten er identisk fordi det er utenfor tid. Verden og livet har mer til felles med en drøm, film eller et dataspill.

Det er fortsatt en psykotisk tilstand og særlig når en tror at denne drømmen er virkelig. For virkelig å våkne og komme ut av psykosen må en dekonstruere alle forestillinger og stille spørsmål ved alt. Det finnes dog en virkelighet, og det eneste jeg med sikkerhet kan vite er at jeg finnes og er bevisst. Det kan jeg ikke benekte.

Ta utgangspunkt i det, og deretter orienter deg i verden med kritisk sans og oppdag at livet er en sinnstilstand. Du er på kino, opplever en film eller deltar i et dataspill. Når du forstår dette er du ikke lenger psykotisk. Du er fri av opplevelsene, de kan ikke påvirke deg og du kan nyte underholdningen og slappe av.

Innlegg lånt fra Christian Paaske


Takk for at du leste 🙂

Hvis du likte denne artikkelen, kunne du lagt igjen et bidrag som hjelper Liber Lysing med å utvikle seg?


Flere innlegg

Astrid Stuckelberger | Global Corruption | Planet Lockdown

Dette intervjuet med WHO-varsleren Astrid Stuckelberger gir innsikt i organisasjonens indre arbeid. Hun jobbet med de internasjonale helseforskriftene i flere land som inngår i lovgivningen om hvordan pandemien ble erklært over hele verden. Lytt til hennes perspektiv på hvordan handlingene til WHO bryter med deres egne regler.…

World wide freedom rally Oslo 15 Mai 2021

Bli med på Taler, sang, intervjuv og stemningsglimt fra freedom rally i Oslo 15 Mai 2021. Fra Stortinget, Grunerløkka og Grønland i Oslo. Denne ettermiddagen og kvelden ble en festreise gjennom Oslo. Bortsett fra to episoder der enkelt personer ropte hatefult og kasta ting ut av vinduet i leiligheten sin så var det først og…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s