ETTER NYE ANBEFALINGER FRA HELSEDIREKTORATET SKAL DU IKKE LENGRE BLÅSE LIV I ANDRE

Nye HLR-anbefalinger: Redusere smitterisiko viktigere enn å redde menneskeliv.

Se for deg at på vei til butikken segner en kvinne om på fortauet. Hun er bevisstløs, og når du prøver å vekke henne ser du at hun ikke puster.

Du kan hjerte og lungeredning, og etter du har ringt ambulansen ville du normalt forsøke å redde livet hennes med brystkompresjoner og munn-til-munn. Men etter nye anbefalinger fra Helsedirektoratet skal du ikke lenger blåse liv i andre.

Nå skal ikke folk lengre utføre hjerte og lungeredning på medmennesker uten å først evaluere smitterisiko og vente på eksperthjelp i «disse korona-tider».Øyeblikkelig livredning skal nå igjennom en prosess som innebærer smitterisiko-evaluering og spesialopplæring i covid19-HLR.Lekfolk skal på egenhånd vurdere om det er nødvendig i en akuttsituasjon – og det er urovekkende at med anbefalingene er det legitimt å la være å gi HLR til små barn, selv om fagrådet mener at «- gevinsten ved vellykket gjenoppliving av barn langt overstiger den negative effekten av eventuelt å overføre smitte til hjelpere.»

Mens voksne som faller om på gata forstås fra anbefalingene som at i utgangspunktet behandles de som en smittekilde, som en risiko for andre, og dermed bør folk i nærheten som kan hjelpe faktisk unngå bruk av munn-til-munn-metoden. Til og med pustemaske er man ikke oppfordret til å bruke i en nødsituasjon på grunn av at det kan medføre «økt smitterisiko».Fra HLR-anbefalingen: «Som et minimum utføres brystkompresjoner. Akutthjelpere kan avstå fra munn-til-munn og bruk av munn-til-maske ventilasjon, men hvis sannsynligheten for smitte oppleves som lav og ventilasjoner anses som viktige, kan akutthjelpere likevel velge å utføre ventilasjoner.»

Dette er alvorligog bør få enhver av oss medmennesker til å gruble over hvilket samfunn vi vil ha. Ser vi på medmennesker som potensielle smittekilder som må unngås for enhver pris, selv livredning? Når det ikke lenger skal være automatikk i livreddende tiltak, men det skal gjennom en smittevernevaluering, om den bevistløse ser ut til å ha høy eller lav smitterisiko som må bedømmes først. Er det et livløst barn i dine armer, så kan du velge hvis du føler det er lav smitterisiko, å gi det munn-til-munn.

Vi er tross alt bare kommet til 2021, og menneskeverd-spørsmål ser ut til å være aktuelt den dag i dag selv om de fleste politikere går i dekning når det kommer til å ytre spørsmål om pandemihåndtering som HLR-anbefalingene er en del av. Akkurat nå kan det se ut til at vi aller er på vei vekk fra tillitssamfunn, og over i noe annet.

Hva det er lover ikke godt.Det er verdt å se på statens prioriteringer i korona-situasjonen, der mener jeg flere bør stille seg selv spørsmål når regjeringen har følgende prioritering 1) liv og helse2) barn og unge 3) arbeidsplasser. Hvorfor er ikke bruk av lungerespirasjon som livreddende tiltak prioritert da?Dersom du føler ubehag ved å lese om anbefalingene, da vet du at det er noe ikke stemmer. Nordmenn er lært opp til å ta vare på sine medmennesker, men nå kan en stille spørsmålstegn om ikke en rekke tiltak står i sterk kontrast til etikk, nestekjærlighet og omsorg.

Selv livreddende tiltak sees nå på som en stor smitterisiko, og smittefaren forstås som mulig mer alvorlig enn selv det å blåse liv inn i et livløst barn.

Dette er skrevet med mål om ettertanke på hva som er viktigst for et tillitssamfunn som setter menneskeverd høyt, og hvordan statlige anbefalinger og tiltak gjenspeiler det vi etterlater til de som kommer etter oss.

Frykten for smitte bør ikke overskygge behovet for livreddende førstehjelp, det er til og med imot regjeringens prioritering som setter liv og helse først, selv før barn og unge. For hva er igjen av menneskeverdet og samfunnslimet om man vurderer det som farligere å utføre HLR på et døende menneske enn å la være?

Truls Olufsen-Mehus, stortingskandidat, KrF Troms og Finnmark.

https://www.nordnorskdebatt.no/nye-hlr…/o/5-124-108645


Takk for at du leste 🙂

Hvis du likte denne artikkelen, kunne du lagt igjen et bidrag som hjelper Liber Lysing med å utvikle seg?


Flere innlegg

Astrid Stuckelberger | Global Corruption | Planet Lockdown

Dette intervjuet med WHO-varsleren Astrid Stuckelberger gir innsikt i organisasjonens indre arbeid. Hun jobbet med de internasjonale helseforskriftene i flere land som inngår i lovgivningen om hvordan pandemien ble erklært over hele verden. Lytt til hennes perspektiv på hvordan handlingene til WHO bryter med deres egne regler.…

World wide freedom rally Oslo 15 Mai 2021

Bli med på Taler, sang, intervjuv og stemningsglimt fra freedom rally i Oslo 15 Mai 2021. Fra Stortinget, Grunerløkka og Grønland i Oslo. Denne ettermiddagen og kvelden ble en festreise gjennom Oslo. Bortsett fra to episoder der enkelt personer ropte hatefult og kasta ting ut av vinduet i leiligheten sin så var det først og…

En kommentar om “ETTER NYE ANBEFALINGER FRA HELSEDIREKTORATET SKAL DU IKKE LENGRE BLÅSE LIV I ANDRE

  1. vaultdude mars 3, 2021 kl. 10:25 pm

    Har ikke dette alltid vært anbefalingen, bare nå mer i forbindelse med Corona? Hver gang jeg har tatt sikkerhetskurs så sies det at kompressjoner kan gjennomføres om en ikke kan/vil utføre inpust. I de fleste tilfeller så kommer du ikke til en kropp er sterilisert og ren, oppkast og blod er inni bildet. Jeg vet ikke om NOEN andre som går rundt med HLR maske for disse tilfellene og klandrer ingen for å ikke utføre inpust på noen de ikke kjenner.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s