Kjenn dine rettighter: Kan noen nekte deg å betale med kontanter?

Har noen rett til å nekte deg å betale med kontanter? Akkurat det har blitt et svært dagsaktuelt tema i disse tider. Det er nemlig mange som insisterer på å bruke kontanter som betalingsmiddel, ettersom kontantene nå forsøkes tatt fra oss.

«Ingen kontanter, ingen demokrati!» sier noen, og det er slett ingen dum påstand dersom man med ‘demokrati’ mener ‘frihet’. Hvis kontantene forsvinner, blir vi 100 prosent avhengig av bankkort. Det betyr at de kreftene som har utstedt og derfor kontrollerer disse kortenes funksjon vil ha en enorm makt over deg. Tenk deg situasjonen hvor du er en systemkritiker (en «dissident») og kontanter ikke lengre finnes. Da er det slett ikke utenkelig at kortet ditt blir deaktivert, og uten tilgang på penger vil du være kneblet i en pengebasert tilværelse som dette.

En gang i tiden var ‘sparegris’ et ord som alle visste betydningen av.. Hvor mange av nåtidens barn vet hva dette ordet betyr?

Sentralbankloven § 3-5 (1) står det at mynt og seddel utstedt av Norges Bank er tvungent betalingsmiddel i Norge. Hva betyr det at noe er såkalt ‘tvungent betalingsmiddel’? Hvis vi leser i Finansavtaleloven § 38 (se bilde under), finner vi at en forbruker alltid har rett til å foreta oppgjør med tvungne betalingsmidler hos betalingsmottakeren. Jfr. denne paragrafens andre ledd er det mulighet for betalingsmottaker å komme med en anvisning (les: ønske) om hvordan pengetransaksjonen skal finne sted, men forbruker (betaler) er allikevel i sin fulle rett til å kreve oppgjør med kontanter.

Finanslovens paragraf 38

Med ‘forbruker’ skal det forstås en fysisk person som betaler for en vare eller tjeneste som i hovedsak ikke skal brukes i næringsvirksomhet. Fikk du det med deg?

Her kommer det noen unntak inn i bildet. I loven står det at ingen har plikt til å ta imot mer enn 25 mynter av hver enhet i samme betaling. Det foreligger heller ingen plikt til å ta i mot skadet mynt eller seddel. Som et mer skjønnsmessig unntak fra regelen om rett til kontant betaling, har vi situasjoner hvor kontant betaling vil medføre en vesentlig merutgift eller andre ulemper for mottaker. Men dette fordrer helt spesielle omstendigheter. At mottaker ønsker bruk av kort som følge faren for ran duger definitivt ikke! Her må mottaker finne måter å beskytte sin kontantbeholdning mot ran.

En kjapp oppsummering til slutt: Såfremt du som ordinær forbruker ikke forsøker gi mottaker mer enn 25 mynter av hver enhet, og såfremt verken mynter eller sedler har betydelige skader, så har mottaker plikt til å ta imot kontantene dine! Sagt med andre ord: Dersom du kjøper noe som privatperson «over disk», dvs. at du ikke er ute i nærings øyemed, så vil mottaker ha plikt til å ta imot kontanter fra deg! Hvis mottaker nekter å ta i mot kontanter, må loven forstås dithen at du kan nekte å betale. Mottakere som nekter å ta i mot kontanter kan meldes til Forbrukertilsynet, som deretter kan utstede overtredelsesgebyr. Det er viktig å verne om siste rest av frihet ved å verne om kontantene.

Innlegg lånt fra nononesensenews.org


Takk for at du leste 🙂

Hvis du likte denne artikkelen, kunne du lagt igjen et bidrag som hjelper Liber Lysing med å utvikle seg?


Flere innlegg

Astrid Stuckelberger | Global Corruption | Planet Lockdown

Dette intervjuet med WHO-varsleren Astrid Stuckelberger gir innsikt i organisasjonens indre arbeid. Hun jobbet med de internasjonale helseforskriftene i flere land som inngår i lovgivningen om hvordan pandemien ble erklært over hele verden. Lytt til hennes perspektiv på hvordan handlingene til WHO bryter med deres egne regler.…

World wide freedom rally Oslo 15 Mai 2021

Bli med på Taler, sang, intervjuv og stemningsglimt fra freedom rally i Oslo 15 Mai 2021. Fra Stortinget, Grunerløkka og Grønland i Oslo. Denne ettermiddagen og kvelden ble en festreise gjennom Oslo. Bortsett fra to episoder der enkelt personer ropte hatefult og kasta ting ut av vinduet i leiligheten sin så var det først og…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s